Палестински домове за продан

От мой познат, работещ за REMAX – голямата световна фирма за продажба и покупка на недвижими имоти, – разбрах, че домове на палестински араби, повечето в северен Израел, чиито собственици или техните наследници се намират в изгнание, далеч от своята родна земя някъде в Ливан, Сирия или Йордания, биват обявявани за продан. И правото над тяхната продажба бива дадено на тази фирма официално от израелското правителство.
Подобен акт означава само едно – държавата Израел практически унищожава всички останали легални възможности на палестинските бежанци за завръщане в тяхната страна.
Докато множество български евреи, днес живеещи под държавата Израел, подават искове за възстановяване както на българското им гражданство, така и на фамилните им имоти, които са напуснали без военен натиск, то днес палестинските бежанци губят и последната си връзка с родната земя. Да, бюрокрацията и частните интереси в България сигурно са ужасни, поради което чувам невероятни истории за нескончаеми съдебни дела, които имат за цел да объркат дотам процедурата по възвръщане на семейния имот на българските евреи, че да я направят невъзможна. И все пак, както искът за подобно нещо, така и процедурата по такова дело са абсолютно легални и никой не обяснява на хората, че техните имоти са обявени за продан и правата върху тях се държат от държавата, както и от някакви частни предприемачи.
Защо както българските, така и евреите от бившите сателитни на СССР европейски републики са способни да получат или финансово обезщетение за своите домове, или самите си домове обратно, а палестинските бежанци, изгонени по време както на израелската война за „независимост“, така и на последвалите войни на Израел, за които палестинските араби плащат сметката, нямат еднакви права? Отговорът е прост! И той е защото израелските граждани са полезни на световния полицай и „носител на правдата“ САЩ (REMAX е американски „франчайз“) – те и тяхната държава представляват една огромна американска военна база точно между „лошите арабски държави“ и когато трябва да се бомбардира Бейрут или да се даде военна помощ на Индонезия, бореща се с „въоръжените до зъби бунтовници“ от остров Източен Тимор например, израелската „отбранителна“ армия е насреща. Освен това, когато арабските държави решат най-сетне да изразят гнева си срещу световния полицай, те ще го направят срещу вярното му куче Израел, а не срещу неговия далечен господар. Затова израелците (не евреите, израелците!) имат „положителни човешки права“ и за тях законите би следвало да работят. Докато палестинците – те само пречат на американските планове за Близкия изток, поради което имат „отрицателни човешки права“ и дори основните им права остават извън закона.
Можете да си мислите, че например независимо Косово съществува, докато Палестина – не и това е двоен стандарт. Двоен стандарт обаче няма – стандартът е само един и той е обяснен от Ноам Чомски в книгата му „Провалени държави“. Стандартът е, че това, което е полезно за „световния проводник на демокрация, свобода и справедливост“, то е добро по принцип. И което е вредно за същия, то е вредно като цяло, вредно е за всички нас.
Самуел

print

Остави коментар

  • Израелската държава, както и повечето държави в света /в САЩ и отделните щати/ има т.н. право на суверенитет. Т.е. тя може в единични случаи да отчуждава имоти, независимо от желанието на собствениците /главно за общински и национални нужди/. Не се наемам да коментирам правилно или не е това. Това е ЗАКОННО!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *