риалититата

Предаване за свободата на живо: http://era.a-bg.net/

риалититата

Мнениеот chichkata » 15 Окт 2009 21:43

Току що научавам, че един човек починал повреме на реалитито "Сървайвър" от инфаркт, на никой това не му прави впечатление от публиката, а на мен ми прилича на "Бягащия човек"...Той фактически загива заради играта, а в момента предаването се "храни" от него - дават само за него..За мен предаването трябва да бъде спряно, но това май не минава през ума на никого.
Темата за реалитита :
- изчерпана ли е машина за промивки на мозъци на ТВ, че опира до реалитата или просто е намерила по-добър начин?

- хляб и зрерлища, начин за контрол на народа..Горе долу наядени и затъпели пред реалититата хора, чудестна переспектива, ефтин, но спиртозен и силен алкохол за по-гладните и по-съсипаните.

-  реалитата от етична и хуманна гледна точка? до къде може да стигне едно реалити? гуруто им Магърдич Халваджиян буквално казва, че е почитател и на крайностите, но българският пазар не бил готов за такива "предизвикателства" като на запад, като пример дава следното : затваряне на чернокож и неонацист в асансьор за няколко дни, докъто издържат и не стане изродщина естествено...

- да кажем ли "сбогом" на изкуството като човешки фактор? масово хората вече не могат да изгледат нормален сериозен филм, 2 часа /без прекъсвания за реклами/ ги изморяват, не значи ли това, че губят способността си да помислят и да се съсредоточат върху един сериозен проблем? като че ли след известно време промивка те са в хипнотичен подобно на наркитичния сън, не искат да бъдат будени с истини и да им се напомня какво трябва да бъде човекът или смисълът на живота..

- книгите още веднъж отпадат от класацията, не закърнява ли така човешкия мозък?

- печалбата като култ, тези хора играят за пари..

- гаврата с достойнството на човека, единствен шанс за забогатяване тъпите игри и реалитита..

Могат доста проблеми да бъдат изведени, ще помисля още и вие дайте идея.
Последна промяна chichkata на 15 Окт 2009 21:47, променена общо 1 път
[b]memento mori[/b]
Аватар
chichkata
Маниак

Re:риалититата

Мнениеот chichkata » 15 Окт 2009 22:12

Въобще реалитита са един вид експеримент, дори и физически да не загине, човекът според мен не излиза със същата / здрава / психика от едно реалити.
За терапевтични реалитита нещо не зная, честно казано, така, че трудно ще излязат с по-здрава психика..
А уж експериментите с хора са забранени..

Предполагам още помните онази простотия : вкараха малко дете в Биг Брадър.
Няма да забравя, оправданието на психоложката и баба му, защото разбира се имаше възражения против вкарването на 4 - 5 годишното момиченце : как ще  е травмиращо, та детето щяло да живее в такъв лукс, поне за известно време, а иначе не било свикнало, това било повече от прекрасно за него...!  >:( :(
Последна промяна chichkata на 15 Окт 2009 22:19, променена общо 1 път
[b]memento mori[/b]
Аватар
chichkata
Маниак

Мнениеот crowfish_d » 16 Окт 2009 09:19

[glow=red,2,300][b][ За мен предаването трябва да бъде спряно, но това май не минава през ума на никого. ][/glow]

Пич, според мен предаването е трябвало да се спре още като се е случила злополуката или как да го нарека незнам.
Колкото до бг риалитата всички са плагиатства на световно-известни формати, и съм сигурна, че 80% от предаванията са наместени от продуцентите...така че - КУР за риалитата... >:( >:( >:(!!![/b]
crowfish_d
Начинаещ

Мнениеот zearendil » 16 Окт 2009 17:05

Чиче, напиши малко повече за убития човек. Също ще съм благодарен и за други подобни данни - не съм запознат с темата по принцип. Но като се сетя за това новото предаване „цената на истината“ или както беше там, направо ми настръхват косите
Аватар
zearendil
ФАБ
ФАБ

Мнениеот chichkata » 16 Окт 2009 23:04

Ще напиша, не съм проучвал. Само чух и видях снощи по ТВ. Сега почвам проучването.
[b]memento mori[/b]
Аватар
chichkata
Маниак

Мнениеот chichkata » 16 Окт 2009 23:21

Ами първата статия, която намирам..
Но аз не съм фен да правим предаване от няква трагедия, а по-скоро въобще да поговорим за това, защото риск има в тези реалита, хората го знаят, но забравят, публиката меко казано затъпява, следи си предаването все едно нищо..Ще гледам да напиша утре общо взето виждането ми за това явление в масовата култура.
http://news.ibox.bg/material/id_901455296/fpage_1/
А това звучи брутално, все едно тъпия сървайвър е някаква кауза
http://forum.bg-reality.com/index.php?topic=685.0
Явно е бил кмет и явно никой не мисли, че е бил по-възрастен или рисков, а допуснат в дебилното шоу, аз мисля, че уж минават прегледи участниците, че са здрави и могат, защото Сървайвър специално ги подлага на физически испитания. За незапознати "племе" наричат отборът, и аз не съм запознат, не ги следя и за щастие, защото са доста противни тези "шоу" програми..Няма бизнес като шоу бизнеса, да, явно е така скаш сме в ерата на цирка - в средновековието са използвали и осакатявали хора за да ги показват като истински експонати..
http://www.mediapool.bg/show/?storyid=152778

Идеята ми е не да говорим за смъртта на този човек, а въобще за риалитита от някаква етична гледна точка. И като реална антиутопия, спечели , спечели, на всяка цена..пари..и популярност - каква популярност - какво  е вид престиж - да си участвал в тези жалки игри..
[b]memento mori[/b]
Аватар
chichkata
Маниак

Мнениеот chichkata » 17 Окт 2009 16:29

Коментари по повод случката в Сървайвър :

10-15 епизода да ни показват, човека и да ни рекламират как в 16 епизод ще умре??
ако имат морал трябва да спрат снимките!

чух, че битиви ще продължат снимките въпреки, че утрепаха човека!!
наглеци, а били морална телевизия.
смъртта на нончо ще вдига рейтинага на некадърниците!

Що не поискате от Сървайвър да покаже и смъртта му - нали ви се гледат истински кадри- с кръв! със смърт! Поискайте и кадрите и оняденшната катастрофа на Бакъджик - да се накефи на смърт - нали това иска жадната за кръв тълпа, наречена "български народ"! Срам ме е , че съм българин!

Онази женица оправи ли си зъбите, които изпочупи в състезанията? Но като има болни хора, които да го вдигат рейтинга на битивито с цената на здравето и живота си, нека сеира продължава......сега!

http://www.dnes.bg/stranata/2009/05/30/ ... ot.71733,3

Да не забравяме от къде идва името на най-известното риалити "Биг Брадър" от антиутопията 1984.
"Стани богат" като игра е не по-малко недостойна, видяхме как работи с пиара на политиците, видяхме и филмът "беднякът милионер" поддържащ безумния фолклор на индийската религия за непроменимостта на съществуването и на кастовото разделение, какъв е шанса за спасение от ужасната реалност - да участваш в игра, но дори това не е сигурно дали няма да те убие. Чух, че героят изиграл детето отново бил на улицата в Индия..

"Море от любов" - спекулация с любовта семейството, има планове предаването да следи как се развиват двойките, които те са събрали...В тая тематика има и други "Размяна на съпруги"  и разни семейни риалитита... :(
"Цената на истината"  май е предаване отново с претенции, че помага..То, както и имаш поща и други разкриващи разни трагедии, правещи шоу от тях, отново са изключително съмнителни като морал..

Има много по-брутални реалитита по света, тук още не напълно, да те са копие, както писа някои нашине защото се продават форматите. Големите телевизии и компании притежават правата над тези формати и ги разпространяват. Реалититата са световна зараза и пропаганда, масова промивка.

КЛЮЧОВА характеристика на модерните ценностни системи, защитавана с всички средства на правото и морала, е разделението на частния от публичния живот. Всичко това се променя с появата на феномени като Биг брадър, в които личното, частното се превръща в публично шоу и насища публичното пространство с действия, които обикновено са запазени за лични отношения, традиционно се правят под юргана, а сега удовлетворяват сеирджийски страсти. Ако в традиционния жълт печат се представя частният живот на публичните личности, то в реалити шоутата се търси публична популярност чрез демонстративното разкриване на частния живот. Воайорството, което в модерната етика се гледа с висока степен на негативност и отрицание, се превръща в основен инструмент за привличане на публика и типична характеристика на постмодерната култура.В българския вариант на Биг Брадър стотици хиляди гледат как един от героите мастурбира в тоалетната, а водещите непрекъснато нажежават атмосферата сред публиката с фрази от рода на „Очаква се секс” или „Най-после секс в „Биг брадър”.

И при това положение се затваря в тази среда едно дете?

За мен най-точното сравнение наистина е с фрикшоутата. Цирковете някога са обезобразявали хора за да ги показват, показване на шокиращо, грозно, страшно, човекът няма стойност, има значение само шоуто.

Какви поражения нанасят тези предавания на публиката?
На младото поколение? А и на отрудените хора, отчаяните, без надежда за развитие граждани?
Ценностната система измества съществуването на щастие и любов, това, което е смисълът на живота. Хората все повече и повече мислят, че всичко опира само и единствено до парите и сдухано седят пред телевизорите. Допускат ли, че може да не са щастливи в лукс или на Карибите?! Или ако имат огромен джип?!?Или златни пръстени?! Какъв си , какво работиш не  е друго, а въпрос на показност и "престиж"? С какъв човек си, женен ли си или не също е въпрос на показност.. Какво мислиш, какви идеи имаш, колко знаеш - всичко е показност..и това става единственият смисъл на целия живот, на всичко, какво ще покажеш, "шоуто" или лицемерието, играта..

Такъв тип груби материални пошли "ценности" изграждат ненормален начин на живот, в стремежа се да сме "харесвани", а този начин на живот е убийствен за човека и много бързо се стига до депресии и други патологични състояния, стресът и недоверието, самотата, неудовлетворението, характерни за болшинството от нас. Безумния шопинг, консумация, сякаш наистина щастието се копува.

Спомнете си още Миг Джагър и Ролинг Стоунс, но къде е този дух на масова съпротива срещу машината за месо и мозъци ?!
  ;)
поздрав със старата песен, на за съжаление крайно комерсиализираната с годините група, но все пак песента е добра и ще си остане такава, макар, че Ролинг Стоунс не са особено удачен пример за непримиряване със системата и нейните машинации.. :(

http://www.youtube.com/watch?v=MejtR81RzCo&feature=fvw
Последна промяна chichkata на 17 Окт 2009 16:34, променена общо 1 път
[b]memento mori[/b]
Аватар
chichkata
Маниак

Мнениеот beroe » 17 Окт 2009 20:13

Има един филм "Condemned". В него играят Стив Остин (Ледения) и Вини Джоунс.

Филма не ен ищо особено, но става дума за едно риалити на живот и смърт.

http://zamunda.net/details.php?id=148576
"Законът е напечатан само за робовете и ние имаме пълно право да кажем заедно с Прудона, че сяко едно правителство е заговор, съзаклятие против свободата на човечеството."
Христо Ботев
Аватар
beroe
Напреднал

Мнениеот TheRedCap » 19 Окт 2009 09:36

Може ли да има някакъв коментар лично от сценарист на "Survivor" ?

:)
Последна промяна TheRedCap на 19 Окт 2009 13:45, променена общо 1 път
Аватар
TheRedCap
Напреднал

Мнениеот chichkata » 19 Окт 2009 12:39

Май си сложила грешен линк.
[b]memento mori[/b]
Аватар
chichkata
Маниак

Мнениеот tamerlan » 19 Окт 2009 19:21

Ето това е един доста интересен филм по темата за реалитата:
http://www.imdb.com/title/tt0810945/
По торентите не го намирам, но го въртят по някои телевизии. "Идиокрация" също дава интересен поглед върху въпроса. Като цяло явлението "риалити" е вероятно най-голямото падение на човешката култура и най-грозната хипертрофия на политиката "хляб и зрелища". На публиката не само се втълпява, че е нормално и дори престижно занимание да воаьорстваш и клюкариш. Втълпява им се, че битовизмите, интрижките и скандалите от селски тип са върха на на индивидуалното развитие - щото виж, дори "виповете" в биг брадър са на това ниво. Няма вече недостижими примери за морал, достойнство или смелост. Заменени са с достижимата възможност да си покажеш циците в биг брадър и да влезеш в светската хроника поне за един-два сезона...
Нека в ужас, в изненада рухне всяка черна сграда
на световната неправда, на сподавения стон
и човекът да намери зад открехнатите двери
мъртви старите химери на бездушния закон
Аватар
tamerlan
Писател

Мнениеот Nqkoi » 08 Ное 2009 17:59

Ся относно тва изкаване на чичката, аз не съм чул на въпроса "защо гледаш survivor" някой да отговори, защото умря човек... тва са някви мн глупави изказвания че било заради рейтинга и нз си кво, ти като не го гледаше преди тва като почина човека почна ли да го гледаш ? чесно нз от къде ги вадите тея логики?
Nqkoi
Начинаещ

Re: риалититата

Мнениеот mortician96 » 27 Апр 2010 12:50

Ухх,Реалитито не ми е по вкуса,защото вътре вкарват малоумна сбирщина ,която е представителна извадка,на 1 общество от маймуни ,което се радва на други маймуни!Тва е 1 инструмент да се властва над хората.Но аз имам избор ,не го гледам и не чета жълти вестници! :)
Аватар
mortician96
Напреднал

Назад към Е(волюция) Р(еволюция) А(нархия)